Bingohistoria

Bingon har funnits länge, i Sverige har vi spelat bingo ända sedan början av 1960-talet. Men visste du att det spel som räknas som förfadern till bingo kom till redan på 1500-talet? Då började man nämligen spela ett lotterispel i Italien. Man hade dragningar varje lördag och har det än i dag. Det var när detta spel spred sig över världen och förändrades på vägen som bingon skapades.

Här hemma började vi alltså att spela bingo 1961. Men redan tvåhundra år innan dess var det en annan variant av spelets förfader som kom till Sverige. Nämligen Lotto, det var den version som kom till i Frankrike under 1700-talet och som sedan spred sig i sin egen form. Bingon kom alltså hit 1961 och då var det genom en idrottsförening i Skåne som plockat upp spelet i Danmark. Man ville prova att använda spelet för att tjäna in några extra slantar till klubbkassan och det blev en stor succé. Nu kanske det blir lite lättare att förstå varför det nästan alltid är en idrottsförening som anordnar bingo? Den traditionen levde nämligen vidare och för att få arrangera bingo idag utanför nätet så måste man ha en ideell förening.

Så kommer vi fram till den stora tv-succén Bingo Lotto. Du känner säkert igen programmet, det spelprogram som skulle lyfta bingon till oanade höjder. I början av 1990-talet började Bingo Lotto sändas i tv4 med programledaren Leif ”Loket” Olsson. Tack vare denna lördagsunderhållning så etsades bingon in i det svenska folkhjärtat och där har det stannat kvar. Idag sänds programmet på sjuan och på söndagar och även om det inte är lika poppis längre så är det mer populärt än någonsin att spela bingo i Sverige. Man räddade bingon från undergång genom att lansera det online och även Bingo Lotto finns att spela på nätet.

Även om det kanske inte är riktigt lika populärt att spela på fysiska bingohallar längre så är det faktiskt så att dem som finns kvar blomstrar. Idag har vi ca 100 stycken bingohallar i Sverige och många av dem är helt nyrenoverade och fullsatta nästan varje dag. Det är fortfarande en viktig mötesplats för många människor.